iTunes & Quicktime

iTunes
iTunes logo

iTunes en Quicktime zijn met de tijd niet mijn meest favoriete programma’s geworden. Vroeger kon je nog probleemloos Quicktime verwijderen na installatie van iTunes. Met de nieuwe iTunes 9 heb je al een flink installatiebestand van meer dan 80 MB aan je been.Ik gebruik iTunes enkel om mijn iPod Classic te synchroniseren met mijn muziekbibliotheek. Af en toe koop ik ook eens een nummer in de iTunes Store, maar daar houdt het bij op. Het zou een mooie zaak zijn als Apple bij het installeren van iTunes wat meer opties zou openlaten zodat je tenminste kan kiezen waarvoor het programma echt dienst moet doen.Tot op heden heb ik nog geen AirPort apparaten, Apple TV’s, iPhone, enz…

Na installatie heeft Quicktime zich al aardig in je pc genesteld. Ongevraagd wordt het het standaardprogramma om mp4-bestanden te openen… iTunes weigert ook nog te werken als je Quicktime verwijdert. Als je de processen van je pc opvraagt, duikt daar ook nog zoiets op als ‘iTunesHelper’. Dat kan je trouwens zonder probleem uitschakelen, want het enige wat het doet is iTunes opstarten als je een iPod inplugt.

Features zoals ‘Genius’ zijn een echte ramp. Onlangs merkte ik op dat er in de iTunes map een bestand van maar liefst 90 MB was opgedoken: de Genius functie… Om ‘Genius’ uit te schakelen, ga je naar het tabblad ‘Store’ en selecteer je ‘Turn off Genius’.

In principe zit er niet veel anders op dan op zoek te gaan naar de oude iTunes versies of alternatieve mediaspelers die overweg kunnen met iPods (WinAmp, MediaMonkey, Songbird, …).

Zie:

iTunes folder als Netwerkdrive

Als je regelmatig van opstelling verandert en harde schijven wisselt, is het handig om je iTunes folder als een netwerk-drive te mappen.

iTunes heeft wel eens de gewoonte om zelf de standaard lokatie van iTunes-folder achteraf te veranderen: zeker wanneer je netwerk-drive niet bereikbaar is en je start iTunes toch op, kan de lokatie plots op C:\ te komen staan. Hierdoor krijg je problemen in het XML-bestand en het ITL-bestand als je achteraf je iTunes folder op een andere drive-letter mapt. De oplossing is dan eerst iTunes al het werk te laten doen door de bibliotheek bij te werken (ITL-bestand wordt terug hersteld). Dit doe je door eerst in verkenner ervoor te zorgen dat de netwerk-drive bereikbaar is. Daarna start je iTunes op en ga je naar ‘Bewerken > Voorkeuren > Geavanceerd’. Je wijzigt daar je iTunes map-locatie naar bvb J: (netwerkdrive). iTunes gaat een tijdje bezig zijn met het bijwerken van de bibliotheek. Het ITL-bestand wordt terug opgebouwd en het XML-bestand eveneens. Bestanden die in tussentijd aan iTunes werden toegevoegd zullen te vinden zijn op C:\ ipv op je netwerkdrive. Deze moet je achteraf wel terug toevoegen aan je bibliotheek. Manueel veranderen van het XML-bestand levert niets op, want als je iTunes terug opstart, worden alleen gegevens uit het ITL-bestand opgevraagd en op hun beurt terug weggeschreven in het XML-bestand. Het ITL-bestand kan je zelf niet veranderen in bvb Notepad.

Pas als je echt in de knoei zit, kan je het ITL-bestand weggooien en via het importeren van het XML-bestand (dat je wel via notepad kan bewerken) iTunes terug opbouwen. Hierdoor verlies je wel de ‘Date added’ bij al je nummers!

Zie ook:

2 thoughts on “iTunes & Quicktime”

  1. Hi Jan
    iTunes werkt ook niet als je Quicktime verwijderd en in de plaats Quicktime Alternative installeert?
    Er zijn nog wel meerdere programs die met iTunes werken.

  2. heey hallo ik heb itunes op in mijn windows maar kan nu mijn bibiotheek niet openen omdat het een .xml is wie kan mij vertellen hoe ik hem nu wel kan openen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.