Raken we dan nooit van iTunes verlost?

Mijn pogingen uit het verleden om iTunes eruit te gooien en te vervangen door iets anders zijn nog steeds niet gelukt. Het probleem blijft nog steeds om alle kostbare (!) meta-data in een ander programma te krijgen én de functionaliteit te behouden om te synchroniseren met een iPod.

Op dit moment probeer ik opnieuw Winamp, maar nog steeds gebeurt niet alles vlekkeloos, maar Winamp komt van alle alternatieven toch het dichtst in de buurt.Winamp zit nu aan versie 5.601 en heeft best wel wat mogelijkheden aan boord om te migreren van iTunes naar Winamp en vandaaruit te synchroniseren met iPod. Vanuit de Winamp library kan je makkelijk je hele iTunes library importeren en het moet gezegd: dat lukt zeer aardig. Helaas is er slechts 1 veld dat niet wil meekomen en dat is de datum last played uit de iTunes XML. Geen probleem denk je dan… ik pas dat gewoon ff manueel aan en met wat reguliere expressies met behulp van notepad++ kom je al ver, maar toch is het niet zo eenvoudig.

Apple hanteert zo een eigen logica voor data en gebruikt dus niet UNIX seconden (zoals je zou verwachten wanneer je daar een enorm numeriek getal ziet verschijnen bij Play Date <integer>), maar wel het aantal seconden sinds 1 januari 1904! Blijkbaar zou die datum verwijzen naar het eerste schrikkeljaar uit de 20ste eeuw

Winamp zou het probleem oplossen in een volgende release, maar dat valt nog af te wachten. In ieder geval als de last played datum je niets kan maken, is de overstap snel gemaakt en ben je van dat vreselijk iTunes programma verlost (lees: én Quicktime!). Ondertussen heb ik een alternatief gevonden om ook last played in Winamp over te nemen. (post volgt later)

Songbird is de winnaar wat betreft het ophalen van iTunes Library XML-bestanden, maar ondersteuning voor iPods is heeft men al meer dan een jaar overboord gegooid. Mediamonkey heeft helemaal geen native ondersteuning om vanuit iTunes te importeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.