Google analytics: andere gebruikers toegang geven tot webstatistieken

Wanneer je via Google Analytics de bezoeken naar je website telt, kan je eender wie toegang geven tot je rapporten via profielen en bepalen wat door wie kan gezien worden. Waar je zelf beheerder bent van je hele domein, kan je bijvoorbeeld een andere gebruiker toegang geven tot een welbepaalde subdirectory van je website.

Dit doe je door in Google Analytics bijkomende profielen te definiëren op je domein (bvb www.lotr.com). Wanneer je ingelogd bent op Google Analytics klik je rechtsbovenaan op het ‘tandwiel’ voor geavanceerde opties. Je krijgt een overzicht van al je websites waarvoor je Google Ananlytics gebruikt. Kies een ‘account’ (en daarna een property). In de volgende stap kunnen profielen aangemaakt worden. Om enkel data te tonen van een subdirectory, klik je op ‘New profile’ en geef je een naam op. Wanneer je profiel aangemaakt is, ga je naar ‘Filters’ en voeg je een nieuwe filter toe. Je geeft de filter een naam en kiest voor ‘Predefined filter’ en vervolgens ‘include’, ‘traffic to subdirectories’, ‘that begin with’. Bij ‘Subdirectory’ vul je bijvoorbeeld ‘/frodo/’ in als je enkel gegevens wil tonen van www.lotr.com/frodo/… Uiteraard kan je bijkomende filters toevoegen.

De volgende stap bestaat erin dat je de personen gaat toevoegen aan dit profiel die de data mogen bekijken. In het tabblad ‘Users’ voeg je gebruikers toe. Vooralsnog moet elke gebruiker een gmail adres hebben. Je kan hem/haar ook beheerrechten geven, maar dit is over het algemeen geen goed idee, want beheerders hebben toegang tot alle account-profielen en zijn dus niet beperkt tot het strikte profiel dat je net aangemaakt hebt.

Het duurt even vooraleer een gebruiker data te zien krijgt als je het profiel net aangemaakt hebt. Het is dus niet zo dat een nieuw profiel de data uit het verleden toont. Het toont pas gegevens vanaf de datum waarop je het profiel hebt aangemaakt. De gebruiker die net toegang gekregen heeft tot een profiel wordt daarvan niet automatisch op de hoogte gebracht.

Het is ook mogelijk om meerdere subdomeinen te tellen (bvb gandalf.lotr.com, frodo.lotr.com), maar daarvoor moet je de tracking code aanpassen. Meer daarover lees je in de online documentatie van Google Analytics.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.