Enter Songbird, Exit iTunes of eerder WinAmp of MediaMonkey?

Songbird
Songbird logo

Het ging niet lang meer duren, zo bleek al uit een van mijn vorige berichten. Ik heb iTunes nu definitief naar de prullenbak verwezen en Songbird geïnstalleerd. Wat een verademing, of toch niet helemaal??

Songbird

Op het eerste zicht dacht ik een hele verademing te vinden in Songbird.

Installeren is zeer eenvoudig (download via http://getsongbird.com/product/) en bovenal: Songbird importeert naadloos iTunes Library XML bestanden zodat zo goed als alle informatie die je met zoveel moeite in iTunes ingevoerd hebt, mooi overgenomen wordt. Wel even geduld hebben bij het importeren van grote iTunes Library bestanden. Om m4a-bestanden af te spelen heb je in Songbird een plugin nodig. Die vind je hier: http://addons.songbirdnest.com/addon/23. Na het installeren van deze plugin, ga je naar options > add-ons en kies je bij de plugin voor ‘enable’. Vervolgens herstart je Songbird. Helaas heb je nog steeds Quicktime zelf nodig, begrijpe wie begrijpe kan…

Muziek afspelen, artwork, songteksten, mooie skins enz…

Alles loopt als een trein tot… je een iPod wil synchroniseren. Met de nieuwe Songbird versies is men gestopt de iPod plugin te voorzien. En de functionaliteiten in de oudere versies van Songbird waar de iPod plugin wel nog werkt zijn beperkter. Eens je gewoon bent om de lyrics van songs meteen op je scherm te krijgen bij het afspelen ervan, kan je maar moeilijk zonder. En toch heb ik de oude Songbird versie met iPod plugin uitvoerig aan een test onderworpen. Het verzenden van songs naar je iPod is heel makkelijk en synchroniseren lijkt goed te werken, behalve wanneer je zeer grote lijsten in een keer wil toevoegen. Ook dan moet Songbird de duimen leggen.

WinAmp

Dan probeer je je geluk opnieuw met WinAmp. Je weet wel: dat programma dat de hemel op aarde was, toen de mp3’s nog cutting edge waren. In de recentste versies bestaat nog steeds de mogelijkheid om te synchroniseren met iPod. En bovendien heeft ook WinAmp niet de minste problemen met het importeren van iTunes Library bestanden (overzicht WinAmp opties). Maar het zal wel aan mij liggen, maar de GUI van WinAmp spreekt me toch niet zo aan (natuurlijk valt daar wel een mouw aan te passen via de talloze skins).

MediaMonkey

Dan proberen we ons heil maar eens met MediaMonkey, eveneens een gratis programma met synchroniseermogelijkheden voor iPod. Echter, iTunes Library bestanden importeren in MediaMonkey is onmogelijk. MediaMonkey vraagt m3u-bestanden en dat is nu net een formaat waarnaar iTunes NIET kan exporteren. Natuurlijk bestaan daar ook weer work-arounds voor.

Op deze website kan je een programma downloaden dat van je library.xml bestand m3u-bestanden gaat maken. Maar… de GUI-client van dit programma vereist eerst installatie van Adobe Air… Gelukkig hadden we Java SE Development KIT al op de pc ge├»nstalleerd en konden we de kleine console-client eens uitproberen. Deze doet zijn werk in een handomdraai. De commando’s om je library bestand om te zetten, staan allemaal op de site te lezen.

Na deze omweg kan je probleemloos alles gegevens uit je iTunes binnenhalen in MediaMonkey en ben je snel op weg om je iPod te synchroniseren met een eenvoudig programma.

Mijn bevindingen lees je later…

3 thoughts on “Enter Songbird, Exit iTunes of eerder WinAmp of MediaMonkey?”

  1. Sinds ik volledig ben overgestapt naar Ubuntu, gebruik ik Rhythmbox (http://voor het beheer van mijn muziek, en ben er nog steeds tevreden over. Je iPod synchroniseren gaat zonder problemen, en in tegenstelling tot iTunes kan je gewoon met drag&drop liedjes toevoegen aan de iPod… zonder je hele playlist te moeten overzetten. Het enige dat niet werkt, is firmware upgrades. Maar ik denk niet dat er nog veel upgrades gaan komen voor de iPod classic…

    Spijtig om te horen dat Songbird beslist heeft om zonder iPod support verder te gaan… vind het zelf ook wel een goede programma, dat door deze aanpassing heel wat aanhangers gaat verliezen, vrees ik.

  2. Ik gebruik al jaar en dag Mediamonkey en iTunes komt er bij mij niet meer op. Mediamonkey = heaven. Syncen gaat perfect, beheer van een library is zoals het moet en je bent tenminste van die iTunes brol verlost.
    De laatste versies volgen naadloos de iPod generaties en werken perfect!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.